ИСТОРИЯ НА УЧИЛИЩЕТО


 

132. училище е основано на 1 септември 1957 г. като основно. Учебните занятия започват на 16 септември. При откриването си то има за свой патрон Димитър Ганев. В първите две години няма самостоятелна сграда и занятията се провеждат в 25. училище. Със собствена сграда училището се сдобива в началото на учебната 1959/ 1960 г.
През 1973/ 1974 г. са приети първите спортни паралелки, а от 1985 г. официално е обявено за средно спортно училище на ДФС „ Славия”. По онова време спортните училища в България са 33, като държавата отделя солидни средства за издръжката на учениците в тях, което осигурява подходящ и финансово обезпечен режим на обучение и спортна подготовка. Скоро високият професионализъм на учители и треньори дава щедри плодове. Започва спортната слава на училището у нас и по света. Възпитаници на училището са световно признати спортисти:

Стефан Шаламанов– световен юношески шампион по ски алпийски дисциплини,

Катрин Аладжова– два пъти световен шампион по шахмат за девойки,

Нора Иванова– световен шампион по лека атлетика на 800 м за девойки,

Ася Рамизова– световен шампион по акробатика,

Евгения Раданова– световен шампион по шорттрек и световен рекордьор на 500 м,

Албена Денкова– световен шампион по фигурно пързаляне за танцови двойки,

Димитринка Тодорова– европейски шампион по спортна гимнастика и др.

През годините през училищния праг са излезли още много именити спортисти, от които по – известните днес са: волейболистите Ивайло Гаврилов, Цанко Цанков, Красимир Стефанов, Андрей Жеков, Матей Казийски и др; футболистите Иван Пасков, Чавдар Янков и Димитър Рангелов; Даниела Влаева и Марина Георгиева / шорттрек /, Стефан Георгиев / ски алпийски дисциплини /, Мария Киркова / ски алпийски дисциплини / и др.

След 1989 г. обаче поради невъзможност финансово да ги издържа държавата закрива по- голямата част от спортните училища. Това налага 132. училище да търси нови пътища за развитие.

От 1993 г. то се ориентира към обучение по чужди езици и информационни технологии. През 1997 г. по повод 40- годишнината си училището избира за свой патрон изтъкнатата родна баскетболистка Ваня Войнова. Въпреки икономическата криза училището с помощта на Училищното настоятелство успява да създаде добра база- четири компютърни зали, актова зала, мултимедиен кабинет, осигуряващи съвременно и качествено обучение в двата профила- „ Хуманитарен” и „ Информационни технологии” до 2011 г. , а от учебната 2013/ 2014 г. се наложи паралелката – профил „ Технологичен” с интензивно обучение по английски език с прием след 7. клас. От учебната 2014/ 2015 г. училището може да се похвали и с подготвителна група / 5-6- годишни / на целодневно обучение. В момента -2015/ 2016 г. е целодневна организацията на учебния процес от 1 до 6 клас. Режимът на обучение е едносменен, което се приема много добре и дава възможност за разнообразни занимания и след учебните занятия.

Продължават се спортните традиции. Въпреки че няма специализирани спортни паралелки, на учениците спортисти се осигуряват много добри възможности както за спортна, така и за учебна работа. Авторитетът, който училището натрупва в последните години в София и страната , намира израз в многобройните постижения и награди, които нашите възпитаници печелят на национални и международни конкурси- не само в научната подготовка, но и в спорта и в художествените изяви.

 

Ваня Войнова

/ 1934- 1993/

Ваня Войнова е родена на 27 декември 1934 г. в София. Като малка започва с балет, но отдава сърцето, душата и енергията си на баскетбола. 20 години от живота си посвещава на този спорт, като достига най- високите върхове в женския баскетбол на национално, европейско и световно ниво.

Спортната й биография буди възхищение: Златен медал от европейското първенство в Лодз 1958 г., сребърен медал от световното първенство 1959 г. в Москва, бронз от световното първенство в Перу през 1964 г. и много други. Обявена е за баскетболистка № 1 на Европа през 1958 г., а следващата 1959 г. за център № 1 в света. Тя е и първият Спортист № 1 за България през 1958 година. През 2001 г. е приета посмъртно за почетен член на „ Залата на славата” в Ноксвил, Тенеси- САЩ.

След края на успешната си спортна кариера избира журналистиката. Пише за „ Народен спорт”, „ Старт”, става редактор на вестник „ Трудово дело”, което и дава възможност да отразява водещи обществени и спортни събития.

Ваня Войнова завършва средното си образование в 132. ЕСПУ „ Димитър Ганев”, което от 1997 приема нейното име по повод на 40-годишнината на училището.

Уроците, получени в живота и на терена, й дават право да твърди: „ Имаш ли цел- ще намериш пътя към нея”. Тази нейна мисъл е в съответствие и с девиза на училището: „ Труд и високи цели”.

 

 

Димитър Ганев

/ 1898 – 1964/

Димитър Ганев е български политик от БКП. Роден е на 9 ноември 1898 година в село Градец, Сливенско. Малко след завършване на гимназиалното си образование участва в Първата световна война. Става член на БРП през 1921 г. Две години по- късно е арестуван за участието си в Септемврийското въстание. Заминава за София и активно се включва в революционната дейност на комунистическата партия.

След 09.09.1944 г. е главен редактор на вестник „ Работническо дело”, бил е посланик в Румъния,а по- късно и в Чехословакия. През периода 1948-1952 е министър на външната търговия в правителството на Георги Димитров и Васил Коларов. От 11 юли 1957 г. е пълноправен член на Политбюро на партията, а от следващата година 1958 до смъртта си(20.04.1968 г.)  е председател на Народното събрание на Народна република България.